Chemia 8 26 maja,2020 Lucyna Gburyk Jakie funkcje w organizmie pełnią tłuszcze i inne składniki odżywcze? Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie podstawowych składników żywności oraz wyjaśnienie ich roli w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Składniki odżywcze, które człowiek przyjmuje z pokarmem, pełnią w organizmie funkcje budulcowe (głównie białka i niektóre sole mineralne), energetyczne (głównie sacharydy i tłuszcze) i regulujące (głownie witaminy, woda i sole mineralne). Ludzki organizm nie wytwarza witamin samodzielnie, dlatego trzeba je dostarczać z pożywieniem. Wyjątkiem jest witamina D produkowana przez komórki skóry pod wpływem promieni UV. W skład soli mineralnych wchodzą mikroelementy i makroelementy. Mikroelementy, w przeciwieństwie do makroelementów, występują w organizmach w bardzo małej ilości. Otwórzcie podręcznik na stronie 194 i zobaczcie jakie pierwiastki chemiczne występują w organizmach oraz jaki jest skład procentowy organizmu człowieka.