Chemia 8 9 cze,2020 Lucyna Gburyk Sacharydy. Glukoza i fruktoza- monosacharydy. Celem lekcji jest poznanie wzoru ogólnego sacharydów (cukrów)- związków organicznych zbudowanych z węgla, wodoru i tlenu. Ze względu na budowę cząsteczek wyróżnia się monosacharydy (cukry proste), oligosacharydy i polisacharydy. Glukoza i fruktoza to monosacharydy, mają taki sam wzór sumaryczny, powszechnie występują w przyrodzie. Wchodzą w skład wielu owoców, warzyw oraz kwiatów. Występują też w miodzie naturalnym, który jest wytwarzany przez pszczoły. Glukoza i fruktoza są substancjami stałymi, bezwonnymi i bezbarwnymi, krystaliczne, mają słodki smak, dobrze rozpuszczają się w wodzie. Glukoza to podstawowe źródło energii dla wszystkich organizmów. Jest rozprowadzana przez krew do komórek, gdzie ulega wieloetapowym przemianom. W wyniku stopniowego utleniania glukozy następuje wydzielenie dużej ilości energii. Dzięki temu komórki mogą wykonywać pracę i organizm prawidłowo funkcjonuje. Jeśli w organizmie jest za mało tlenu, nie następuje utlenianie glukozy i wytwarza się znacznie mniej energii. Wówczas człowiek odczuwa zmęczenie. Szczególnie wrażliwe na brak tlenu są komórki mózgowe.