Chemia 8 8 cze,2020 Lucyna Gburyk Białka. Celem dzisiejszej lekcji jest poznanie składu pierwiastkowego białek, co to są białka i ich rodzaje. Białka występują we wszystkich organizmach- zarówno roślinnych jak i zwierzęcych. Stanowią podstawowy materiał budulcowy tkanek. Wchodzą w skład: krwi, mięśni, chrząstek, mleka, a także skóry, paznokci, sierści, piór itp. Białka to wielkocząsteczkowe związki naturalne występujące w organizmach. Mogą powstawać z 20 różnych aminokwasów tzw. aminokwasów białkowych połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Budowa cząsteczek białek jest różnorodna i bardzo skomplikowana, zależy od rodzaju aminokwasów wchodzących w ich skład. Masa cząsteczkowa białek wynosi od kilkunastu tysięcy do kilkudziesięciu milionów jednostek masy atomowej (u). Białka zbudowane są z węgla, tlenu, azotu, wodoru, siarki i fosforu. Białka dzielimy na: proste (są zbudowane wyłącznie z reszt aminokwasowych) i złożone (oprócz części pochodzącej od aminokwasów zawierają pierwiastki chemiczne lub przyłączone cząsteczki innych związków chemicznych). Strukturę białek można zobaczyć w podręczniku strona 197 lub w e-podręczniku https://epodreczniki.pl/a/bialka—budowa/Di56UwmTx Na dzisiejszej lekcji poznamy również właściwości białek. Białka można wykryć za pomocą stężonego roztworu kwasu azotowego (V)- badana substancja żółknie. Białko ścina się pod wpływem: podwyższonej temperatury, kwasów, zasad, alkoholi, soli metali. Doświadczenia można zobaczyć na filmiku do którego podaję link: https://www.youtube.com/watch?v=3f0GrTdWyrQ